Garam Masala

Opis projekta:

Tipični sastojci za Garam Masalu su: crni papar, mace, cimet, klinčići, smeđi i zeleni kardamom te muškatni oraščić. Međutim, i drugi se mogu koristiti.
Sastav Garam masale se razlikuje po regiama, s brojnim receptima širom Indije prema regionalnom ukusu, no ni jedan se ne smatra autentičnijim od drugih.
Sastojci mješavine se lagano ispeku te se zatim smelju.
Tipična Indijska Garam masala sadrži: crni i bijeli papar, klinčiće, cimet, sjemena crnog i bijelog kima te crne, smeđe i zelene kardamom mahune.
Neki recepti iziskuju da se sastojke izmješa sa začinskim biljem, dok drugi traže da se od sastojaka napravi pasta pomoću mljevenja sa vodom, ocatom, kokosovim mlijekom ili drugim tekućinama.
U nekim receptima se mogu dodati i orasi te bijeli ili crveni luk.
Ukuse se može pažljivo izmješati da bi se postigao uravnotežen učinak, a može se i naglasiti jedan od njih.
Masala se može lagano popržiti prije serviranja da bi oslobodila svoje okuse i arome.